torstai 22. toukokuuta 2014

Ahmimista vai normaalia?

Niin se arki vaan jatkaa rullaamistaan. Tämä viikko on sujunut jo paljon seesteisemmissä merkeissä kuin edellinen. Läskiahdistus ja halu laihduttaa ovat pikkuhiljaa hellittäneet otettaan, kun ajatukset ovat suuntautuneet kesään ja lomaan. Tasan vuosi sitten tähän aikaan jännitin kuollakseni pääsykokeita ja yritin hillitä pakokauhua rajoittamalla syömistä. Nyt jännitän vuoden viimeistä tenttiä, mutta en kuollakseni enkä ainakaan rajoita syömistä. 


Eilen oli taas toimintaryhmän tapaaminen. Valmistimme yhdessä kokonaisen aterian pääruokineen, salaatteineen ja leipineen, jälkiruokaa unohtamatta. Ja pääruoka ei tosiaan ollut mikään kevyt keitto, mihin olen tottunut, vaan falafelpyöryköitä ja kuskusia. Kun olin syönyt vielä palan itsetehtyä leipää ja avokado-salaattia, teki jälkiruuan kanssa vähän tiukkaa. Ryhmän tarkoitus on kuitenkin noudattaa normaaleita annoskokoja ja ateriasuunnitelmaa, joten jälkkärikin piti syödä, housunnapin puristuksesta huolimatta. 

Vaikka ryhmän jälkeen olo oli lähes tukalan täysi, parin tunnin päästä oli taas kauhea nälkä. Olin aluksi - myönnettäköön - suunnitellut syöväni vain aamiaisen, lounaan toimintaryhmässä ja iltapalan, koska ryhmän ateria oli niin runsas. Kun äiti sitten illalla ehdotti täytettyjä bageleita, yllätin jopa itseni ja suostuin. Bagel ei kuitenkaan sekään riittänyt täyttämään vatsaani, ja iltapalalla puurolautasellisen, 2 leivän, omenan ja jäätelötuutin jälkeen kaipasin vielä jotain. Päädyin proteiinipatukkaan. Nukkumaan kävin kylläisenä ja tyytyväisenä, enkä yhtään ähkyssä, vaikka olin syönyt kuin hevonen.


Ilman ahdistusta näin suurista ruokamääristä en sitten loppujen lopuksi selvinnyt. Aamulla tuntui turvonneelta ja soimasin itseäni "repsahtamisesta". Aloin jopa ajatella, että edellispäivän syömiset voisivat määriltään olla melkein ahmimista, mikä on jo pitkään ollut yksi pahimpia pelkojani. Ahdistukseta ja pelosta huolimatta en ole antanut periksi. Tänäänkin olen noudattanut ateriasuunnitelmaa ja välipalalla söin korvapuustin. Painoon suhtaudun ristiriitaisesti: yritän tosissani saavuttaa normaalipainon, mutta vaa'alla toivon aina näkeväni pienemmän lukeman. Niin tai näin, ruokamäärät ovat ainakin riittäviä...

7 kommenttia:

  1. Tuokin on syömisongelmissa tosi mielenkiintoista, että ihminen pitää omalla kohdallaan normaalia syömistä ahmintana. Kai se on vähän tottumuskysymyskin toisaalta. Mut mahtavaa että saat syötyä, jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin, omaan "normaaliini" verrattuna määrät tuntuivat isoilta. ehkä eniten ahdistusta aiheutta suunnitelmista poikkeaminen ja melkoisen runsas iltapala. painonnostotavoitetta ajatellen kaikki syöminen on aina askel oikeaan suuntaan :) tähän malliin yritän nyt sitten jatkaa!

      Poista
  2. Jos syömisen jälkeen on kylläinen muttei ähky olo, ei sitä voi mielestäni kutsua ahmimiseksi, vaikka syöty ruokamäärä olisi kuinka iso (eikä tuo sinun tapauksessasi kovin paljolta kuullosta!). Minä käsitän ahmimisen niin, että syö lyhyen ajan sisään suuren määrän ruokaa, eikä pysty hallitsemaan tilannetta eikä lopettamaan syömistä täydestä olosta ja huonovointisuudesta huolimatta. Minullakin usein kurnii vatsa jo tunnin päästä ison aterian jälkeen, mutta se on vaan kropan tapa kertoa, että energiaa tarvitaan ja paljon. Pohjaton nälkä kyllä rauhoittuu kun sitä ruokkii ja saa painon lähemmäs biologista normaalipainoa - tai näin kaikki ainakin vakuuttelevat, joten täytyy kai se uskoa. Mutta ihan mahtavaa, että saat syötyä! Erityiset propsit siitä, että pystyit noudattamaan ateriasuunnitelmaa edellisen päivän vähän isommista syömisistä huolimatta. Minulla on tuon asian suhteen vielä paljon töitä tehtävänä, joten täytyy myöntää, että olen vähän kateellinen :D Hyvältä kuulostaa, jatka tosiaan samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haluan tosiaan uskoa, että pohjaton nälkä rauhoittuu normaalipainon lähestyessä. ja joo, pitkän ja sinnikkään harjoittelun jälkeen pystyn melko lailla noudattamaan ateriasuunnitelmaa, oli tilanne mikä tahansa. säkin pystyt siihen varmasti vielä joku päivä! näin olen jatkanut ja aion myös jatkaa :)

      Poista
  3. Mistä päin Suomea olet? :)

    VastaaPoista
  4. Heippa,
    olisi kiva kuulla mitä sinulle kuuluu pitkästä aikaa?

    VastaaPoista